Uchovávání potravin
Správně uložené potraviny vám vydrží déle čerstvé!
Léto je obdobím, které většina z nás tráví na chatách a chalupách, griluje s přáteli nebo si někde u vody dopřává dobré jídlo a pití. Jak ale zajistit, aby nám potraviny vydržely během horkých letních dnů co nejdéle čerstvé a jak zacházet s choulostivými potravinami? Na co všechno musíme myslet během letních měsíců, abychom si nezkazili chuť a ušetřili náš žaludek?
Investujte do chladicích tašek a vakuových balíčků
Při větších nákupech, na které zpravidla vyrazíme autem, je nutné mít v létě na paměti, že teplota auta v zavazadlovém prostoru je na vyhřáté parkovací ploše vysoká a chladírenský řetězec pro choulostivé potraviny je při jízdě domů přerušen. V takových případech je vhodné použití termotašek, které zajistí udržení teploty při převozu. Tuto praktickou pomůcku oceníte zejména při delší jízdě, např. v pátek odpoledně v dopravní zácpě a zdlouhavé cestě na chalupu.
Praktické je také využití vakua.
Na Vaše požádání Vám rádi zakoupené potraviny u nás na prodejně vakuově zabalíme.
Jak rozumně nakoupit
Nakupovat bez rozmyšlení se nevyplácí, zkuste se držet několika základních pravidel.
Nákup začíná ještě před odchodem do obchodu. Podívejte se, co vám v chladničce a spíži zbylo, abyste zbytečně nenakupovali stejné suroviny. Rozmyslete si předem, jaká jídla z nakoupených potravin uvaříte. Lepší je nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden, než udělat jeden velký nákup na čtrnáct dní dopředu. V takových případech se vám velké množství potravin často nepodaří zkonzumovat včas.
I vybalování jídla má svá pravidla
Zejména chlazené a mražené potraviny je třeba rychle uložit na správné místo, aby vám dlouho vydržely.
Po příchodu z nákupu si vše vyložte na stůl nebo na pracovní desku. Nejprve uložte do mrazničky mražené potraviny, aby zbytečně neztrácely správnou teplotu. Potraviny s blížící se dobou spotřeby skladujte v předních částech chladničky, abyste je měli na očích. Chladničku nepřeplňujte, aby v ní mohl dobře cirkulovat studený vzduch.
MASO
Syrové maso musí být z hygienických důvodů skladované v obalu, aby svou šťávou nemohlo kontaminovat ostatní potraviny. Proto je dobré ho vložit do krabičky a uložit na nejstudenější
místo v chladničce s teplotou kolem nuly. Před použitím maso omyjeme vodou.
Nakupujte rozumně
Na své zdraví myslete už při nákupu. Rozhodně nekupujte potraviny s porušeným obalem, prošlým datem použitelnosti nebo nečerstvým vzhledem. Kupujte takové množství, které jste schopni do data spotřeby zkonzumovat, ideálně však menší množství a pravidelně.
Čerstvé potraviny jsou pro lidský organismus tím nejlepším.